Droga do udanego bankietu jest bardzo długa i kręta, ale na samym końcu czekają na nas zadowolone i uśmiechnięte twarze gości. Warto, zatem podjąć się tego ogromnego wyzwania z zaangażowaniem i wiarą w sukces. Przede wszystkim zaś, podejść do tematu poważnie i odpowiedzialnie. Nie musimy wcale organizować przyjęcia „po omacku”. Istnieje kilka podstawowych zasad, które ułatwią nam zadanie
Wybierz właściwe miejsce
Miejsce przyjęcia tworzy jego atmosferę. Warto, więc zadbać o to, aby była ona wyjątkowa. Możliwości mamy wiele. Najłatwiejszą opcją jest wynajęcie sali bankietowej w restauracji lub hotelu. Odpada nam wówczas wiele problemów organizacyjnych. Nie musimy martwić się o catering, bo każdy hotel posiada obecnie własną ofertę cateringową. Restauracja zaś na pewno zadba o odpowiednie menu. Możemy liczyć na profesjonalnie przygotowaną salę z pełnym wyposażeniem oraz zapleczem technicznym.
Możemy także pójść nieco pod prąd i zorganizować bankiet w miejscu zaskakującym, nietypowym i oryginalnym. Doskonale nadają się do tego ogrodowe altany, postindustrialne hale, stare zabytkowe pałacyki. Liczy się efekt, jaki dana lokalizacja jest w stanie wywrzeć na gościach.
Zadbaj o dobre jedzenie
Bez względu na to, czy korzystamy z oferty hotelu, restauracji czy z zewnętrznej firmy cateringowej menu to element bankietu, którego należy mocno pilnować. Goście mogą nie pamiętać, że w trakcie imprezy w pewnym momencie zgasło światło lub kelner potrącił kieliszki stojące na stole wywołując małą katastrofę. Natomiast zapamiętają wszelkie potknięcia, jeżeli chodzi o potrawy podawane na bankiecie.
Zatroszczmy się, zatem o to, czy potrawy są świeże i wystarczająco ciepłe. Zadbajmy również o różnorodność przekąsek. Stoły nie muszą uginać się od dań. Natomiast ważne jest, aby każdy gość znalazł coś dla siebie. Ciekawym pomysłem na przyjęciach tego typu są nowości kulinarne, ale nie mogą to być jedyne propozycje. Warto znaleźć przekąski należące do klasyki, które przypadną do gustu każdemu. Warto podkreślić, że również elementy dekoracyjne znajdujące się na tackach czy półmiskach powinny być jadalne.